Alergia pokarmowa niestety jest coraz poważniejszym problemem. Dla tych z Państwa, którzy borykają się z tym problemem przygotowaliśmy listę składników uczulających. Na etykietach naszych produktów znajdują się cyfry, które odpowiadają zawartym w posiłku potencjalnym alergenom. Na terenie zakładu wykorzystywane są różne surowce zawierające alergeny. Możliwe jest zanieczyszczenie krzyżowe alergenami. Oto ich oznaczenia:
Lista alergenów:
1. Ziarna zbóż zawierające Gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, czy też pszenica kamut a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie.
2.Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe , orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne